.... maar wel terugkomen !

Pater Tadeusz 10 jaar in Lunteren

17 juni. De tuin ligt er perfect bij en als het aan Ton, onze hovenier, had gelegen, was zelfs de pauselijke vlag gehesen.

‘Vier uw vierdagen’, leerden ze ons vroeger immers al. Of, om het wat eenvoudiger te zeggen: ‘Als ’t even kan, maken we er ’n feestje van’. En gelukkig, daar zijn we goed in.

 Tadeusz woont 10 jaar in Lunteren en gaat elke woensdagochtend vóór in de eucharistie. Voor deze bijzondere gelegenheid komen de woensdag- en de zondaggroep één keer tezamen! Adrie heeft vlaaien ingekocht want, zo is de praktische redenering: als het erg druk wordt, kun je daar altijd wat kleinere punten van snijden.

Tadeusz is zijn stralende zelf en met de zon erbij wordt het een blijde viering. De prachtige veldboeketten van Willem Jelger dragen daar zeker aan bij. De dames van de Nederlandse les kunnen horen dat de vele jaren van oefenen niet voor niets zijn geweest (maar er helemaal mee stoppen, lijkt ons voorbarig!). Het slotlied van de viering ‘Dankt, dankt nu allen God’ is op deze dag dan ook bijzonder op z’n plaats.

In de koffiekamer wordt het feest voortgezet met een toespraak van Guus Pels. Die stelt Tadeusz twee vragen: ‘Wat zijn grijze duiven?’ en ‘Waarom zijn die zo blij op 21 mei?’

 Moeilijke vragen allebei. Grijze duiven wordt uitgelegd, dat is duidelijk. Maar die 21e mei? Behalve dat Tadeusz zélf op die dag zijn verjaardag viert, krijgen alle AOW’ers dan hun vakantietoelage, zo vertelt Guus. Voor Tadeusz is dat een onbekend voordeeltje, maar voor deze feestelijke gelegenheid brengen we daar dit jaar verandering in.

Tadeusz krijgt een envelop met een zeer ruime ‘vakantietoelage’: een cadeautje van de woensdag- en de zondaggroep met de allerbeste wensen voor een fijne zomer in Polen.

Maar wel terugkomen hoor, want we kunnen u niet missen!                                                                               

juni 2015, Daphne Pels